FN-organisationerne udgør tilsammen et verdensomspændende, men ofte utilgængeligt, marked for danske virksomheder med innovative løsninger. Dette blev tydeligt på Access2innovations virtuelle talk 9. April, som sædvanligt velbesøgt af en bred, internationel interessentkreds. Her gav Mathilde Byskov os indblik i mulighederne for dansk innovation i FN-system.

 

 

Alene i 2019 købte FN ind for næsten 20 milliarder USD og 3,17 procent af dem blev brugt i Danmark. Det gør Danmark til den 8. største leverandørland til FN. Men der er rum til at afsætte mere, som direkte hjælper udsatte befolkningsgrupper, i stedet for hovedsageligt at servicerer FNs egen administration og operation.

 Gode råd fra eksperten

 “Hvis vi vil løse Verdensmålene inden 2030, bør Danmark sikre at flere bæredygtige løsninger skaleres igennem det multilaterale system og dermed kommer flere mennesker til gode, hurtig nok. FN er relevant for virksomheder med løsninger indenfor eksempelvis vandrensning, energi, sanitet, nødhjælp, fødevare, uddannelse og sundhed. Det er et kompliceret marked, som kan virke uforudsigeligt og uoverskueligt for mange iværksættere og mindre virksomheder. Men der er hjælp at hente fra udbudsportaler, organisationers hjemmesider, eksperter og FN-missionen i New York. Det er samtidig et meget prisfølsomt marked, hvilket er en udfordring for skandinavisk kvalitet og holdbarhed. Her er det mit råd, at man prioriterer tålmodigt at uddanne sine kunder, så det bliver lettere for dem at efterspørger kvalitet, samtidig med at innovation og bæredygtighed i offentlig indkøb bør prioriteres som indsatsområde i det udviklingspolitiske system”, siger ekspert Mathilde Byskov. Mathilde tilbyder konsulenthjælp til udvalgte virksomheder og hjælper dem gennem nåleøjet på baggrund af sine mange års erfaring med systemet.

 

 

Tålmodighed og investering gav millionsalg

FN arbejder normalt med kontrakter på tre år og 70 procent af købsbeslutningerne tages decentralt. Samtidig er personaleudskiftningen stor, så vil man sælge til FN, skal man dels hele tiden holde sig opdateret, væbne sig med tålmodighed og sikre sig mange kontakter på flere niveauer. Er man en startup kan det være en stor fordel at teame op med en mere erfaren samarbejdspartnere. I det hele taget skal man være indstillet på at skulle udvikle sit produkt yderligere i samarbejde med eksperter og brugere.

 

 

At det kan lykkes, er Mathilde Byskovs succes med solcellelampen Bright Products, der i dag giver lys og mobilopladning til ca. 11 millioner flygtninge – et eksempel på. Den er blevet en af 12 genstande i UNHCRs overlevelsespakke til flygtninge.

 

 

“Jeg er ikke i tvivl om, at FN-systemet har potentiale for afsætning for danske virksomheder. Vi ser store muligheder for flere af vores partnerskaber og virksomheder, der har udviklet og testet løsninger og nu står klar til FN som marked. Det gælder især indenfor energi, agro business samt vand og sanitet. I samarbejde med vores medlemmer vil vi nu se nærmere på mulighederne for at få afklaret de konkrete muligheder,” siger CEO i Access2innovation, Jacob Ravn.

Tak til Mathilde Byskov for et spændende oplæg om mulighederne for at afsætte produkter og services til FN.

 

 

 

Vi ses til næste Virtuelle A2i Talk – den 2. fredag i måneden kl. 9.30. Se de næste oplægsholdere her.

 

 

Se Mathilde Byskovs indlæg her.