Ny analyse afslører alvorligt finansieringshul og kalder på samarbejde for at sikre bæredygtige løsninger til udviklingslande. Uden bedre sammenhæng i de offentlige støtteordninger får vi ikke tiltrukket privat kapital. Dermed risikerer vi at gå glip af vækst og arbejdspladser i både Danmark og i udviklingslande. Med andre ord spænder vi ben for danske grønne løsninger til udviklingslande.

Ny analyse afslører alvorligt finansieringshul

Med vores store viden og avancerede teknologi kan dansk erhvervsliv sammen med universiteter og NGO’er skabe fantastiske bæredygtige produkter.

Det er for eksempel C. F. Nielsens biobriketter, der er skabt af landbrugsaffald, biofuel fra MASH Energy, skabt af skaller fra cashewnødder og den prisbelønnede SolarSack, som ved hjælp af UV-stråler fra solen skaber flodvand om til drikkevand på få timer. Det er tre gode eksempler på dansk højteknologi, som skaber arbejdspladser og vækst både herhjemme og i Afrika. Samtidig imødekommer det alvorlige udfordringer i udviklingslande og mindsker udledning af CO2 og skovfældning.

En ny analyse, der er udarbejdet af Access2innovation i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, WWF Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors, afslører, at der desværre eksisterer et alvorligt hul i adgangen til finansiering for nye danske bæredygtige løsninger til det globale marked.

Dette hul forhindrer private investorer i at indgå med kapital til skalering af gode bæredygtige forretninger. Til trods for politiske verdensmålsambitioner risikerer Danmark dermed at gå glip af en frodig underskov af grønne idéer og projekter. Vi spænder ben for tiltrækning af privat kapital. Kapital der ellers er villig til at være med til at løse klodens klimaudfordringer og skabe en bæredygtig fremtid.

Der, hvor støtten mangler, er i de svære første innovative år. Der hvor virksomhederne tester ideer i samarbejde med NGO’er og partnere i for eksempel Afrika. Det er her, virksomhederne udvikler ny teknologi, får hjælp af de rette forskere og i samarbejde med slutbrugere udvikler løsninger til et potentielt marked på 60 milliarder USD. De nuværende, tidlige støtteordninger hænger nemlig ikke sammen. Og desværre løser småjusteringer af eksisterende programmer slet ikke det grundlæggende problem. Nemlig at det finansielle fundament for morgendagens nye innovative klimaløsninger mangler.

Det er en paradoksal situation. Både private investorer fra Keystones, COOP’s crowdfunding platform og IFU står på spring for at investere i danske virksomheder. Virksomheder, der i samarbejde med NGO’er og forskere, kan levere efterspurgte klimaløsninger.

Heldigvis vil det ikke koste meget at rette grundlæggende op på det eksisterende system. Men det kræver en politisk investering, vilje og tæt dialog med erhvervsliv, investorer, NGO’er og forskningsinstitutioner at bygge bro og etablere det finansielle grundlag for, at Danmark kan blive en grøn supermagt.

Grøn supermagt

’Danmark skal igen være en grøn supermagt’. Det var det ambitiøse argument, da regeringen og støttepartierne før jul afsatte 25 milliarder på finansloven til en Grøn Fremtidsfond. Pengene skal ikke direkte op af lommen på staten. De afsættes som underskudgaranti på allerede eksisterende ordninger, der investerer i kendte afprøvede teknologier og forretningskoncepter.

Men spørgsmålet er, om staten overhovedet får pengene i spil? For mens alle verdens ledere og eksperter arbejder på en vej ud af coronakrisen og efterspørger morgendagens bæredygtige løsninger, er de danske støttemilliarder målrettet modne projekter, der allerede er klar til at komme ud på markedet. Det er godt, at disse projekter støttes. Men sagen er, at der i verdenshistorien aldrig før har være så mange private investeringsmilliarder til at finansiere løsninger, der allerede er udviklet og markedsklare.

Får vi derimod ikke understøttet de nye spirende ideer og forretningskoncepter, kan det i værste fald betyde, at regeringen og forligskredsen ender med at brænde inde med de midler, der er afsat til de bæredygtige løsninger. Det risikerer vi, fordi den finansielle fødekæde på området endnu ikke findes.

Behov for bæredygtig talentudvikling

Hvis du vil være en supermagt, må du spille i superligaen. Og hvis vi som et lille land vil være i verdens superliga for grønne bæredygtige løsninger og investeringerne, må vi sikre vores egen talentskole af grønne løsninger. Vi har talenterne. De danske virksomheder udvikler allerede nu løsninger på livet løs, alene eller i partnerskaber med NGO’er og universiteter. Men de har brug for den platform, der kan sikre dem adgang til finansiering, målrettet sparring og netværk med danske og internationale samarbejdspartnere – med andre ord Smart Money.

Access2innovation er den danske platform for innovative, bæredygtige, kommercielle løsninger til de afrikanske vækstmarkeder. Siden 2007 har vi skabt over 80 partnerskaber mellem virksomheder, NGO’er, investorer, vidensinstitutioner og myndigheder ved at tilbyde netværk, finansiering og ekspertise i innovation og forretningsudvikling i Danmark og Afrika. Samtidig har vi vist, at for hver offentlige krone investeret i den tidlige udvikling har virksomhederne og investorerne bidraget med fire kroner. Det har skabt nye produkter, arbejdspladser og vækst. Det har vist, at en tidlig offentlig finansiering kan geare private bæredygtige investeringer.

Derfor opfordrer vi til, at regeringen og støttepartier, når de i de kommende måneder skal beslutte, hvordan de konkret vil udmønte de 25 milliarder i den Grønne Fremtidsfond, bruger vores erfaringer som skabelon for at sikre en stabil investeringsfødekæde for bæredygtige danske løsninger til de globale vækstmarkeder. Det vil sikre, at virksomhederne understøttes med ikke blot finansiering, mens også efterspurgt ekspertise og netværk til at realisere mulighederne i samarbejde med slutbrugere og producenter i syd.

Sammen kan vi skabe en bæredygtig fremtid

Igennem coronakrisen har vi vist, hvordan et tæt samarbejde mellem det offentlige, erhvervslivet og civilsamfund hurtigt og effektivt kan håndtere massive udfordringer. Disse gode erfaringer skal vi tage med os i udviklingen af et sammenhængende finansieringssystem. Et system der bygger bro mellem den tidlige offentlige kapital og private investeringer. På den måde skaber vi gode rammer for morgendagens bæredygtige løsninger.

Vi kan i fællesskab – i tråd med seneste indlæg fra bl.a. DI, Folkekirkens Nødhjælp, CARE med flere – både understøtte bæredygtig vækst, jobskabelse, innovative markedsbaserede løsninger og sikre at virksomhedernes investeringer i verdensmålene og klima gør en reel forskel – også for verdens fattigste. Access2innovation og partnerkredsen bag analysen står klar til at hjælpe. Vi vil sikre en rigtig grøn fremtid for de 25 milliarder kroner. Og samtidig skabe grøn vækst i både Danmark og i udviklingslande, hvor hver arbejdsplads gør befolkningen mere selvhjulpen og samfundet robust til at imødekomme de kommende kriser.

Læs artiklen på Finans her

Læs artiklen på Altinget her