Bærbar strøm fra solen

People’s portable power: bærbar solenergi

Mange steder i Afrika er der ikke adgang til elektricitet. Derfor er det besværligt at få lys, at oplade sin mobiltelefon eller følge med i udviklingen ved fx at se TV. En af de største barrierer for udbredelse af elektricitet er manglende elnet. At etablere et elnet er nemlig dyrt og giver mange udfordringer: dårlige muligheder for installation og måling i huse og risikoen for tyveri, hvor husstande tilegner sig ulovlig adgang til strømmen.

Det er derfor blevet populært i Afrika med små decentrale off grid solcelle installationer, som ikke skal tilkobles strømforsyning. Fordelen ved dem er, at de umiddelbart er billige. Men desværre er de fleste af løsningerne ikke særligt energieffektive, Derfor er de dyre at bruge i det lange løb.

Danske Peoples Portable Power tilbyder en helt ny løsning: Et mobilt batteri, der fra et solcelleanlæg kan opsamle strøm nok til en afrikansk familie i en uge og bæres hen til brugerne.

Peoples Portable Power fungerer ved at man først anlægger et centralt solcelleanlæg, fx i forbindelse med en flygtningelejr. Her opsamles strøm i særlige batterier med håndtag – de ligner gammeldags transistorradioer. I disse batterier kan strømmen bæres hjem til hvor, den skal bruges. Batteriet er tilkoblet en styreenhed, som kontrollerer betaling og energiforbrug. Ved almindeligt forbrug for en afrikansk familie, vil opladningen vare en uges tid, før batteriet skal tilbage til solcelleanlægget og lades op. Efter fem år indsamles de brugte batterier og materialerne genanvendes.

Ud over Peoples Portable Power og Aalborg Universitet, medvirkede Liab i projektet Power Hub.

Læs mere om Peoples Portable Power her

Dette er  et såkaldt  PIVØ-project (“Partnershipdriven innovation for emerging markets in East Africa”), supporteret af The European Regional Development Fund.

Læs mere om vores PIVØ-projekter.

 

Partnere på projektet

Aalborg Universitet

Liab

PP Power Aps

Eniig

Neogrid Technologies

 

 

Sådan får du støtte og sparring helt frem til succes på de afrikanske vækstmarkeder

Kommende netværksarrangementer

Se vores successfulde projekter