Hjælp til epilepsiramte 

BrainCapture: Hjælp til millioner af epilepsipatienter på vej

”Vores mål er at udbrede en banebrydende teknologi, der kan forbedre livskvaliteten for millioner af mennesker. Det vil vi gøre med en innovativ kombination af billig hjernescanning og telemedicin,” fortæller Tue Lehn-Schiøler, PhD og CEO, BrainCapture. BrainCapture er en af de 107 danske virksomheder, som Access2innovation har projekt med i programmet PIVØ – ”Partnerskabsdrevet Innovation til Vækstmarkederne i Østafrika”.

Hjælpen er nær, når diagnosen er givet

To ud af tre epilepsi-patienter kan blive hjulpet af medicin, som i sig selv ikke er dyr. Men i fattige lande er det en udfordring at få patienterne korrekt diagnosticeret. De lokale sundhedssystemer mangler ofte både de dyre EEG-scannere til at måle hjerneaktivitet og neurologer til at aflæse og fortolke data, så patienterne kan blive korrekt diagnosticeret og medicineret.

Derfor har den danske virksomhed BrainCapture udviklet en billig scannings-teknologi, som ved hjælp af en kyse med elektroder måler hjerneaktivitet på patienter lokalt, f.eks. i landsbyer langt ude på landet. Data fra scanningen sendes derefter til en neurolog i en større by – eller på den anden side af kloden. Neurologen kan ud fra data diagnosticere og vurdere, hvilken medicin, der kan hjælpe patienten til et bedre liv og sende besked tilbage til landsbyen.

Gennem Access2innovation har virksomheden fundet en god samarbejdspartner, nemlig MyPocketDoctor fra Nordjylland. De sælger telemedicinløsninger til bl.a. Filippinerne og er eksperter i screening af patienter på afstand. I fællesskab med dem har BrainCapture undersøgt, hvilken data, der skal videresendes til f.eks. læger og sygeplejersker i Sydøstasien for at patienter i Østafrika kan få hjælp. Det har også været undersøgt, hvordan teknologien kan ”fortygge” data, så sygdommen bliver mere enkel af diagnosticere. Og endelig er teknologien udviklet yderligere.

Med i PIVØ-projektet er også flere forskningsinstitutioner. Her medvirker professor Sándor Beniczky fra Aarhus Universitet og Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund samt – i næste projekt – forsker Per Bækgaard fra DTU.

”Med PIVØ-midlerne er vi nået et godt stykke videre, end vi ellers ville være. Vi har fået adgang til et fantastisk netværk i Kenya og Tanzania, Vi har også nydt godt af Access2innovations markedskendskab og generelle viden om Østafrika. Nu glæder vi os bare til at komme derned, så snart det kan lade sig gøre,” slutter Tue Lehn-Schiøler.

Læs mere om BrainCapture her

Dette er et såkaldt PIVØ-project (“Partnershipdriven innovation for emerging markets in East Africa”), supporteret af The European Regional Development Fund.

Læs mere om vores PIVØ-projekter.

Partnere på projektet

MyPocketDoctor

Aarhus Universitet

DTU

Sådan får du støtte og sparring helt frem til succes på de afrikanske vækstmarkeder

Kommende netværksarrangementer

Se vores successfulde projekter