”Vi havde netop etableret os i Nairobi, da corona startede. Det er vores erfaring, at man skal være i det land, hvor man vil etablere sig. Så pandemien var et stort benspænd for vores aktiviteter i Afrika. Det var så smadder-ærgerligt. Vi måtte drøne hjem til Danmark med det, som viste sig at være det næstsidste fly ud af landet. Så lukkede det hele ned.”

Det fortæller Jesper Alkestrup, CEO i Soilsense. Hans PIVØ-projekt fik helt uventede udfordringer, da covid eksploderede i 2020. PIVØ står for Partnerdrevet Innovation på Vækstmarkeder i Østafrika. Programmet er finansieret af The European Regional Development Fund. Jesper Alkestrup fortsætter:

”Trods corona har vi heldigvis formået at holde kontakten og udviklingen af vores produkt i forhold til Østafrika. Vi har fået bevist, at vores teknologi kan hjælpe i den globale vandkrise. Da corona lukkede adgangen til Kenya ned, lykkedes det os heldigvis sideløbende at teste vores system i en europæisk kontekst. Samtidig har vi holdt Kenya ”i kog” på afstand. Så sent som i går ringede en af vores kenyanske pilot-projekter til mig. De ville gerne teste vores målere yderligere i en avocado-plantage nær Thika, en times kørsel fra Nairobi.”

Samarbejdspartnere i syv lande

Trods corona og alle de benspænd, det har givet, står Jesper Alkestrup altså tilbage med en god oplevelse af sit netop afsluttede PIVØ-projekt:

Uden midlerne fra PIVØ var vi slet ikke kommet i gang med at udvikle os som virksomhed. Det gav et stort løft til vores indledende vækstrejse og vores fokus på udviklingslande. Vi har fået bevist, at vores teknologi kan hjælpe i den globale vandkrise. Vi har siden haft en god dialog med bl.a. Kenya Avocado Association og har nu vores dedikerede pilotbrugere i Kenya.”

Jesper Alkestrup ser stadig et enormt potentiale i udviklingslande, ikke mindst i forhold til impact. I mellemtiden har Soilsense ”på sidelinjen” fået en række pilotsamarbejdspartnere i syv europæiske lande.

”Vi er stolte af, at vi havde ret i, at det ikke er nok at have fremragende teknik. Det er formidlingen af resultaterne overfor brugeren, der tæller. Vores teknologi giver landmanden valg i tre farver. Det er nok til, at de kan optimere deres resultater markant. Derfor anbefaler brugerne nu Soilsense til landmænd helt på tværs af lande og fødevarekategorier. Fx fik vi for nylig en henvendelse fra et landbrug i Østeuropa. Her havde en potentiel kunde fået systemet anbefalet af en bekendt i Jylland. Så vi er godt på vej – trods bøvlet,” slutter Jesper Alkestrup.

Hvad:

Soilsenses trådløse jordfugtmålere indsamler og analyserer data om vanding. De giver landmanden et her og nu indblik i, hvordan han eller hun kan give sine afgrøder de bedste vækstbetingelser og vande bæredygtigt.

Hvorfor:

70% af verdens forbrug af ferskvand sker i landbruget. Samtidig vokser antallet af munde, der skal mættes. Derfor er det afgørende at optimere vanding, så intet vand går til spilde og så udbyttet af jorden bliver maksimalt.

Hvor:

Soilsenses først aktiviteter var i Zimbabwe i 2017 i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. I 2020 flyttede virksomheden til Kenya, men måtte flytte hjem til Danmark pga. corona. I dag ligger hovedkvarteret i København med projektsamarbejdspartnere i syv lande.

Hvem:

Pivø-projektet er ”ejet” af Soilsense (tidligere SmartFarm), som har udviklet produktet og virksomhedens virke i Kenya i tæt samarbejde med først Aarhus Universitet og derefter Københavns Universitet, Senti, Juul International R&D og EUPRY.

 

Læs mere om PIVØ-projekter her.