Tak for den store interesse for vores første Virtuel A2i Talk, som var med Ph.D. Edward Mungai, CEO på Kenya Climate Innovation Center!
Se eller gense oplægget ved at klikke her.
Den grønne omstilling er på vej i Afrika. Ifølge Edward Mungai er Afrika generelt der, hvor Danmark var for 20 år siden: Forbrugere, virksomheder og myndigheder begynder at få interesse for grønne produkter og services. 56 procent af de adspurgte kenyanske forbrugere allerede næste år er klar til at betale mere for grønne, klimavenlige produkter. Det viser en undersøgelse i Edward Mungai har lavet.
Kenya bliver grønnere
Den stigende bevidsthed hos forbrugerne tvinger virksomhederne til at begynde at undersøge, hvad de kan gøre for at være mere miljø- og klimavenlige. Edward Mungai vurderer, at han i løbet af de sidste otte år har mødt omkring 500 lokale virksomheder og start ups, som nærmer sig eller er begyndt at gå denne vej. Også flere og flere afrikanske politikere interesserer sig for bæredygtighed. I Kenya er der fx vedtaget en klimalov. Der er behov for velfungerende grønne løsninger indenfor alle områder fra energiproduktion og vandrensning over landbrug til infrastruktur. Men, der mangler gode grønne eksempler og information.
Danske virksomheder skal forstå at Afrika ikke er ét land. Det er 54 forskellige nationer med hver sine kendetegn. Men er det forstået, er der store muligheder for danske virksomheder for at være med i den gryende grønne udvikling. Edward Mungai er ikke i tvivl om, at handel er vejen frem til bedre liv og øget jobskabelse i fx Kenya.
”Bæredygtig og fair handel er meget bedre end donationer. Det er vejen frem, at virksomheder med bæredygtige agendaer modtager mulighed for lokal finansiering, rådgivning, hjælp til test, information og netværk,” siger han.
”Ved at sætte afrikanske virksomheder sammen med danske virksomheder, forskere, organisationer og myndigheder, vokser vi og ser nye muligheder. Det er meget bedre end traditionel nødhjælp,” siger Mungai. Han har tidligere har været østafrikansk repræsentant for IFU, den danske Investeringsfond for Udviklingslande.
”Den største udfordring lige nu er mangel på gode eksempler til at illustrere FN’s verdensmål. Fx tog det min egen mor 30 år for at gå fra brænde til biobrændsel, fordi ingen havde kommunikeret fordelene til hende. Men nu er vi på vej. Danske virksomheder kan nå at være first movers, fordi I kender den rejse, vi lige er begyndt på,” slutter Edward Mungai, der ifølge ham selv hver aften takker de danske skatteydere for sin MBA fra CBS i København.