Nu tages første skridt i et nyt Danida-finansieret projekt, hvor dansk landbrugs-teknologi skal forbedre høsten i fattige landområder i Uganda. Motivationen bag projektet er ikke kun udviklingshjælp, men øget dansk eksport. De to første siloer til effektiv korntørring er netop sendt fra Jylland til Kampala.

 

”Vi har skyhøje forventninger til det afrikanske marked. Potentialet er kæmpestort og jeg forventer på sigt et stort salg i Afrika. Det er et voksende marked og vi har den teknologi til tørring, som afrikanske bønder mangler for at undgå de massive problemer de har, fordi deres korn ikke tørrer ordentligt. Og så er vi bare stolte af, at vi samtidig understøtter verdensmål nr. 2 om at stoppe sult. Med små ændringer vil vores velafprøvede tørrerier virkeligt komme til at gøre en forskel. Vi har fx udviklet konstruktionen, så løsningen kan pakkes mere sammen under transport, hvad der både sparer fragtomkostninger og Co2. Vi sender to demoanlæg afsted i denne uge, men forventer at sælge mindst 25 anlæg i alt bare de første fire år,” siger ejer og udviklingsdirektør i BM Silo, Claus Martinsen.

Danida har bevilliget DKK 8,8 millioner til projektet, hvor tre danske virksomheder i samarbejde med Opportunity International og AG Plutus skal forbedre høstudbyttet i afrikanske landdistrikter ved hjælp af innovativ dansk teknologi. Midlerne kommer fra programmet DMDP (Danida Market Development Partnership Programme) og det fireårige projekt er skabt og ledet af Access2innovation, den danske platform for innovative, bæredygtige, kommercielle løsninger til vækstmarkeder i udviklingslande. Landbrug & Fødevarer er partner på projektet, der bl.a. har som mål at undgå, at høstede afgrøder bliver fugtige, så de rådner eller udvikler aflatoxin, som kan være kræftfremkaldende.

”Vi ser generelt et stort potentiale for eksport af flere danske løsninger i landbrugs- og fødevareklyngen til de afrikanske lande. Det gælder ikke mindst agroindustrien, som har løsningerne til at sikre en mere optimal udnyttelse og håndtering af bl.a. frø, korn og foderstoffer, siger Kenneth Lindharth Madsen, chef for Handel & Marked hos Landbrug & Fødevarer.

Markeder i Afrika vokser som Kina for 25 år siden

”Middelklassen i Østafrika vokser lige nu lige så hurtigt, som den begyndte at gøre i Kina for 25 år siden. Der er altså udsigt til et meget lovende marked og en voksende købekraft. Det har danske virksomheder generelt slet ikke har fået øje på – vi ligger i bunden i EU i forhold til eksport til disse markeder. Så vi er glade for, at Danida ser perspektiverne i at hjælpe danske virksomheder med at eksportere god dansk innovation til de afrikanske vækstmarkeder. Danske virksomheder kan tilbyde mange nødvendige løsninger til en overkommelig pris med kommerciel levedygtighed på de afrikanske markeder, hvor der er stort behov for energiløsninger, optimering af fødevareproduktion, infrastruktur og helbredsservices,” siger Henrik Anker-Ladefoged, Program Manager i Access2innovation.

Også CEO Henrik Wollesen fra Engsko A/S glæder sig over at kunne kombinere forretning med fremme folkesundheden i Afrika og samtidig øge fattige bønders indtjening på egen høst. Virksomheden har i forvejen både produktion og salg af industrielle stenkværne Afrika med efterspørgsel fra hele verden:

”Vores stenkværne sikrer et højere næringsindhold i mel, fordi vitaminer og andre gode stoffer bevares. Det er der hårdt brug for i Afrika. Undersøgelser fra Danida viser fx, at små børns hjerner kan udvikle sig langsommere, hvis de kun får hvidt brød. Derfor vil vi gerne vise de fattige bønder i Uganda, at de ud over at hæve udbyttet fra marken og tørre kornet bedre, kan hæve næringsindholdet i melet ved hjælp af vores teknologi.

Container med såsædrensningsanlæg fra Gl Buurholt.

Fra Vendsyssel til Uganda

En anden af virksomhederne, der medvirker i projektet, er den lille niche-virksomhed fra Vendsyssel, Gl. Buurholt Hovedgaard. Virksomheden har speciale i frø- og kornforædling og dens mobile fabrikker kører fra gård til gård i Danmark, Sverige og det nordlige Tyskland. Firmaets mobile fabrikker renser bl.a. såsæd, så kun de bedste og største frø og kerner kommer i jorden. CEO Visti Møller fortæller:

”Når landmændene i Uganda får vores topteknologiske mobile renseanlæg, vil de fattige bønder få forbedret deres såsæd og få højere udbytte, så de kan høste et større udbytte og derved forbedre deres økonomi. Anlægget er ved at blive bygget op i Øster Brønderslev lige nu, og sendes afsted i en skibscontainer sidst i november 2021. Vi forventer at den kommer i drift i Uganda sidst i januar 2022.”

Claus Martinsen, Henrik Wollesen, Visti Møller og Henrik Anker-Ladefoged har – på trods af Corona – været med i Uganda flere gange over det sidste år. Her har de gennem Access2innovation mødt repræsentanter for sammenslutninger med tusindvis af afrikanske småbønder, og fået opbygget et godt samarbejde med Opportunity International, der vil stå for træning af bønderne. De er meget interesseret i at bruge teknologien, der kan øge høsten – hvad der er meget tiltrængt i Afrika. I projektet indgår også uddannelse i brug af teknologien og i etablering af lokale samarbejder, så teknologien kan indkøbes i fællesskab – lidt som i den danske andelsbevægelse. De knap ni millioner skal primært gå til træning af landmænd og kooperativer i Uganda og opbygning af ansvarlig virksomhedsdrift i forbindelse med introduktion af det danske udstyr.

Hele vejen rundt

DMDP-projektet skal først og fremmest mindske fødevarespild, som er et stort problem i udviklingslande og forbedre indkomsten for fattige bønder i landdistrikterne i Uganda. Desuden skal det skabe beskæftigelsesmuligheder for især kvinder og unge. Målet er at skabe en række landsbybaserede, kommercielt levedygtige ”kornbehandlingscentre. Her kombineres de tre danske teknologier indenfor kornhåndtering, formaling og opbevaring. Projektet har også et ”ben,” der opbygger betalingsløsninger for at forbedre adgangen til kredit og finansiering for afrikanske landmænd.

CEO i BM Silo Claus Martinsen med tørreri klar til afskibning mod Uganda.