Vi ved, at de danske erhvervsmæssige styrkepositioner er relevante for Afrika. Men det kræver markedsforståelse, indgående kendskab til værdikæder samt støtte til virksomhedernes operationelle aktiviteter, hvis disse styrkepositioner skal udnyttes. Det er særligt tilfældet for små og mellemstore danske virksomheder, som har evnen til at udvikle nye og innovative løsninger der er tilpasset afrikanske markeder og behov.
Erhvervsmæssigt samarbejde mellem virksomheder på det afrikanske kontinent og Danmark er i sin natur ligeværdige og langsigtede indsatser, med store muligheder for at gavne både Danmark, de afrikanske befolkninger og den grønne omstilling. Dette italesættes også i den nye Afrikaplan og er derned positive takter for Access2innovations medlemmer.
Afrikanske markeder er kendt for at være vanskelige og det kræver særlig indsigt hvis virksomheder, med succes, skal navigere i lande med meget forskellige markedsdynamikker, regulatoriske rammer og forretningskulturer. Det ved virksomhederne også og derfor har kun få appetit for disse markeder. For de danske SMVer, som alligevel ønsker at prøve lykken, er en introduktion til en potentiel lokal partner eller sikring af risikovillig kapital langtfra altid nok. Der er brug for vedvarende støtte til virksomhedernes operationelle aktiviteter fra organisationer og praktikere, som kender markederne.
Vi appellerer derfor til, at Udenrigsministeriet i udmøntningen af Afrikaplanen prioriterer institutionel støtte til organisationer, som forstår de afrikanske markeder og specifikke værdikæder – f.eks. indenfor danske kerneområder såsom fødevaresystemer, vand, energi, grøn omstilling og klimatilpasning. Det er blandt andet det som Holland gør, hvilket har bevirket at de, på de afrikanske markeder, klarer sig erhvervsmæssigt markant bedre end Danmark.